2018-11-13

Imieniny: Alfreda i Izydora

Zdrowa żywność podstawą diety młodego piłkarza

by Bartosz Kaluga on Styczeń 29, 2015

W sobotę 24. stycznia w „Lodowni” odbyło się szkolenie z zakresu zdrowego żywienia dla podopiecznych Akademii Piłkarskiej Szydłowiec.  Poprowadziły je Pani Edyta Ziętkowska-Gawor oraz Pani Beata Nowak – specjalistki z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, prywatnie pasjonatki zdrowego odżywiania oraz założycielki FoodSolution.

Szkolenie rozpoczęło się praktycznie, bowiem dzieci, rodzice oraz zaproszeni goście mieli przyjemność zjeść  przygotowany specjalnie na tę okazję obiad.  Zbilansowany i smaczny posiłek pokazał, że zdrowe odżywianie nie jest niczym nudnym i skomplikowanym. Po krótkiej przerwie, rozpoczęła się część wykładowa.  Adepci APSZ i ich opiekunowie dowiedzieli się m.in.  jak komponować posiłki, czego unikać w diecie sportowca, a także czego potrzebuje organizm młodego piłkarza aby prawidłowo funkcjonował. Nie zabrakło oczywiście ciekawostek. Dzieci przekonały się jak duża ilość cukru znajduje się w popularnych napojach. Otrzymały także recepturę na zdrowy, domowy napój izotoniczny. Największą atrakcją okazało się samodzielne przygotowywanie soków owocowych i warzywnych. Dzieci były zachwycone i jednocześnie zadziwione ich naturalnym smakiem i słodyczą.