2017-11-20

Imieniny: Tomasza i Tomisława

Pestki moreli – fakty i mity

by Bartosz Kaluga on Marzec 2, 2017


W Internecie nie brakuje opracowań poświęconych naszemu zdrowiu, których wnioski mogą wydawać się szokujące. Z sytuacją taką mamy do czynienia między innymi wówczas, gdy czytamy o możliwościach, jakie otwierają przed nami pestki moreli. Wielu autorów wspomnianych artykułów posuwa się nawet do tego, że oskarża media i lekarzy o celowe zatajanie ich właściwości prozdrowotnych. Oczywiście, nie każdy musi wierzyć w złowrogie lobby medyczne, prawdą jest jednak to, że informacje na temat pestek moreli nadal nie są rozpowszechnione w stopniu, na jaki zasługują. Na szczęście, można to zmienić.

Pestki moreli w profilaktyce antynowotworowej

Najbardziej interesującym składnikiem pestek moreli wydaje się być amigdalina znana też jako witamina B17. To właśnie ten związek sprawia, że pestki moreli są gorzkie w smaku i aromacie, jest przy tym obecny również w migdałach, gorzkich pestkach wiśni i czereśni oraz w niektórych z roślin strączkowych. Już w organizmie efektem rozkładu amigdaliny okazuje się być kwas pruski i to właśnie on wzbudza powszechne zainteresowanie, można bowiem usłyszeć o tym, że skutecznie niszczy komórki rakowe.
W Internecie nie brakuje publikacji, które forsują tę tezę, należy jednak pamiętać o tym, że nie jest ona w żaden sposób umotywowana naukowo. Lekarze unikają więc mówienia o pestkach moreli jako o leku na raka, a często nie włączają ich nawet na listę produktów, które można stosować w ramach profilaktyki nowotworowej.

Jak pestki moreli wspierają nasze zdrowie?

To, że pestki moreli nie leczą raka nie oznacza jednak, że mamy do czynienia z produktem pozbawionym właściwości prozdrowotnych. Wpływ amigdaliny na nasz organizm budzi kontrowersje, nie można jednak zapominać o tym, że w pestkach moreli znajduj się również magnez, a jego niedobory potrafią być bardzo kłopotliwe. Pestki moreli są w stanie je eliminować, ponieważ zaś mamy do czynienia z rozwiązaniem naturalnym, nie musimy martwić się o ewentualne skutki uboczne ich stosowania oraz na niską przyswajalność magnezu przez organizm.
Pestki moreli mogą też pomóc naszemu organizmowi w momencie, w którym zmaga się on z przeziębieniem, naukowo potwierdzono przy tym, że mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi. Olejek wyciskany z nich jest częstym składnikiem kosmetyków stosowanych tak w procesie pielęgnacji skóry, jak i włosów, a one same w medycynie ludowej wspominane są niejednokrotnie jako silny i skuteczny afrodyzjak. Warto mieć też na uwadze to, że regularne spożywanie pestek moreli jest cennym wsparciem dla naszego układu odpornościowego, nawet więc jeśli amigdalina nie jest remedium na raka ukrywanym przez lekarzy i firmy farmaceutyczne, pestki moreli można włączyć do codziennej diety.

Pestki moreli – kiedy zachować ostrożność?

Nawet, jeśli pestki moreli pochodzą z upraw ekologicznych, ich stosowanie nie powinno odbywać się kosztem zaleceń, jakie otrzymujemy od lekarza, który na co dzień troszczy się o nasze zdrowie. Warto też pamiętać o tym, aby konsultować z nim terapię z wykorzystaniem pestek moreli, jeśli zmagamy się z problemami z wątrobą.