2018-11-16

Imieniny: Olimpii i Łazarza

Nauczycielka Zespołu Szkół im. KOP w Szydłowcu wyróżniona, na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych

by Marek Sokołowski on Kwiecień 8, 2015

Marta Bińkowska – nauczycielka przedmiotów zawodowych z zakresu żywienia w Zespole Szkół im. KOP w Szydłowcu, zdobyła I miejsce w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Gotuj lokalnie”, zorganizowanym w czasie Targów Euro-Gastro, które odbyły się  w Warszawie.  Konkurs skierowany był dla nauczycieli zawodu szkół gastronomicznych z całej Polski. Tematem przewodnim były kasza i wieprzowina w kuchniach regionalnych świata.

Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy:  Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni, Joseph Seeletso – szef kuchni, Katarzyna Oponowicz – Związek Polskie Mięso, Artur Świerżewski – szef kuchni w hotelu Trylogia oraz Mirosław Karolczuk – Zastępca burmistrza Augustowa.

Konkurs był częścią warsztatów kulinarnych (które odbywały się pierwszego dnia targów) związanych z projektem „Gotuj lokalnie” prowadzonych przez Marcina Budynka i  Josepha Seeletso. W drugim dniu uczestnicy w dziewięciu dwuosobowych zespołach, przygotowywali cztery porcje dania głównego w ramach rywalizacji. Czas trwania zmagań wynosił 60 minut.

Marta Bińkowska wraz z kolegą ze szkoły z Limanowej przygotowała grillowaną polędwiczkę  ze smażonymi warzywami, z chipsem z kaszy jęczmiennej, sosem z galangalu i marmoladą z suski sechlońskiej i cydru.

Szkolenie zostało zorganizowane przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni. Kolejnym etapem projektu będą warsztaty dla uczniów w szkołach.