2018-07-15

Imieniny: Rocha i Joachima

Jak urządzić kuchnię? Pamiętaj o strefach!

by Bartosz Kaluga on Lipiec 28, 2016

Kuchnia jest tym pomieszczeniem, występującym standardowo w każdym domu, w którym najważniejsza jest organizacja. Dlatego aranżując wnętrze, warto zwrócić uwagę nie tylko na kolory, styl, ale także na funkcjonalności i kolejność rozmieszczenia wyposażenia.

Po opomiarowaniu przestrzeni przeznaczonej na kuchnie, naniesieniu miejsc przyłączy i rur, można w formie tradycyjnej (na kartce) lub elektronicznej, rozrysować sobie projekt.

Drugą czynnością powinno być zastanowienie się, jak rozlokujesz strefy, będące bazą dla prawidłowej organizacji kuchennych prac w przyszłości. Kuchnię od innych pomieszczeń wyróżniają 3 charakterystyczne strefy: przygotowywania, przetwarzania i zmywania. Oprócz nich obowiązkowe jest zorganizowanie przechowywania, co poza lodówką i zamrażarką można zlokalizować przy okazji przygotowywania planu pozostałych stref. Na duże AGD wyznacza się zwykle miejsce na podłodze po sam sufit. Pod pojęciem przechowywania kryje się także magazynowanie, czyli przetrzymywanie w chłodnym miejscu produktów o krótszej dacie ważności lub przeznaczone niskim temperaturom oraz szafki na produkty sypkie, jak makaron, mąka, cukier, które zwykle kupujemy nie tylko na bieżące potrzeby. Poza żywnością w kuchni musi znaleźć się miejsce na sztućce, garnki i naczynia.

1-0112_laser416_18342_15 (1)

Źródło zdjęcia: www.kuchniewarszawa.com.pl

Podstawą strefy przygotowania posiłków jest blat roboczy, może on być częścią kuchennej zabudowy przy ścianie lub fragmentem półwyspu lub wyspy oddzielającej aneks kuchenny od reszty pomieszczenia. Dobrze by było, gdyby taka powierzchnia do krojenia, ucierania, ugniatania, była położona obok zlewozmywaka i kuchenki.

Strefa gotowania to miejsce przetwarzania posiłków. Powinien znaleźć się w niej piekarnik i płyta lub cała kuchenka, według upodobań mikrofalówka. Istotny jest okap kuchenny, jeśli w zabudowie tymi samymi frontami dodatkowo zyskuje się przestrzeń do przechowywania. Okap może mieć zainstalowane oświetlenie. W okolicach powinny być miski, robot kuchenny, przyprawy, garnki, wszystko to co usprawnia najbardziej twórczą kuchenną pracę.

Strefa zmywania i czyszczenia jest najbardziej wartościowa, gdy sytuuje się ją po środku, aby było równie blisko do wyrzucenia zużytych opakowań, co odstawienia brudnych misek do zmywania. Tu powinien być zlew, kosz na śmieci i chemia czyszcząca dedykowana kuchni. Szczęśliwcy przewidują od razu miejsce na zmywarkę.

Przykład rozmieszczenia sprzętów AGD i zabudowy kuchennej w aneksie kuchennym usytuowanym na 2 prostopadłych ścianach. Rozkład sprzętów takich, jak zmywarka, czy piekarnik determinował projekt deweloperski budynku mieszkalnego.

Na ścianie zaraz przy wejściu lodówka z zamrażarką w narożniku kuchni obok zlewozmywak z ociekaczem, pod nim miejsce na kosz na śmieci, kocha na ziemniaki, zapasowe reklamówki, chemię czyszczącą np. tabletki do zmywarki. Obok ociekacza kawałek blatu roboczego – bardzo przydatny przy większym zmywaniu lub przygotowywania większej ilości posiłków. Pod tym blatem zmywarka. Nad blatem szafki na talerze.

Na drugiej ścianie w narożniku piekarnik, nad nim płyta indukcyjna i okap, oddzielona od ściany wąskimi szafeczkami, gdzie zmieści się np. olej, makaron i inne produkty dobrze znoszącą wysoką temperaturę emitowaną z piekarnika. Obok drugi blat roboczy a pod nim szafki lub szuflady do przechowywania naczyń i sztućców. Nad nim szafka na asortyment typu kawa, herbata oraz relingi na hodowlę ziół w wiszących doniczkach. Oba blaty oświetlone spod górnych szafek. Obok aneksu zaraz stół jadalniany, aby łatwiej podawać gotowe potrawy.

Źródło: www.kuchniewarszawa.com.pl