2018-11-18

Imieniny: Urbana i Dariusza

GIS ostrzega: Uwaga na grzyby!

by Bartosz Kaluga on Wrzesień 24, 2013

Sezon na grzybobrania w pełni. Miłośnicy tego zajęcia przeczesują lasy w poszukiwaniu najbardziej dorodnych borowików, maślaków czy kurek. Także w lasach Ziemi Szydłowieckiej nie brakuje miejsc, w których można znaleźć naprawdę okazałe egzemplarze. Niestety, sezon na grzyby to także pojawiające się co kilka dni informacje o zatruciach grzybami trującymi, które przez niewiedzę, lekkomyślność bądź głupotę trafiają do naszych koszyków.

Szczególnie poruszające są wiadomości o zatruciach wśród dzieci, które według większości lekarzy w ogóle nie powinny grzybów jadać – przynajmniej do 12 roku życia. Aby podobnych sytuacji było jak najmniej, Główny Inspektor Sanitarny opracował zasady „Bezpiecznego grzybobrania”. Poniżej publikujemy ich treść.

1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych; (PSSE w Szydłowcu, ul. Metalowa 7, 26-500 Szydłowiec)

W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.